Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal

På nyheterna meddelas ett större och större antal dödsoffer i Medelhavet. Bara i år, på fyra månader, har 1700 människor drunkat pga flykt via Medelhavet i osäkra båtar och utan räddningsaktioner. Jag äter min frukost till Nyhetsmorgon och jag börjar gråta. Jag hör hur reporten säger att de som flytt gång på gång känner att de måste påpeka att dom också är människor. Att de också har varit barn, att de har en mamma, en familj, att dom inte är de djur som dom behandlas som. Jag träffar många människor i liknande situationer i mitt arbete med Ingen människa är illegal. Jag hör deras historier, jag ser deras vånda när de vankar fram och tillbaka i de trånga och smutsiga korridorerna, jag känner deras olidliga väntan på besked från Migrationsverket och jag vet vilken ohuman situation de placerats i. Det är människor som förvaras på 3 kvadratmeter per person, intryckta i rum tillsammans med främlingar. Det kan ta över ett år att få ett besked. Fram tills dess lever du på några kronor om dagen i ett helt främmande land. Kanske känner du ingen, har ingenting. Dina rättigheter kränks gång på gång och rasismen är intensiv och våldsam. Jag kan gå därifrån. Jag kan släppa det för en stund. Men dom går där och väntar och väntar och väntar på något som lika gärna kan vara en utvisning. 

Iställer för legala vägar över påhittade gränsdragningar världen över så låter vi hundratals människor dö på väg till tryggare platser. Politiker, i det här fallet Nigel Farage som är medlem i Europaparlamentet, säger uttryckligen att "There could be “waves of millions” of migrants coming to Britain if the EU moves as a bloc to stop migrants drowning in the Mediterranean", och menar alltså att det är bättre att dom drunknar. Det har inte varit en såhär stor flyktingström sen andra världskriget och resten av EU tänker hålla sig till försvaret "det blir överbefolkat"? Det suger att leva i en kapitalistisk värld som går ut på att många måste ha det sämre för att några ska få ha det bättre. På vems bekostnad? För vems fördel? Majoriteten av de som lyckas överleva båtresorna kommer ändå att skickas tillbaka dit dom flydde ifrån, det ser EU:s gränsbevakning till. 

Häromdagen fick jag beskedet att en av mina vänner väntar utvisning. Kammarrätten vägrar ta upp personens fall igen. Hen kommer att utvisas till ett land hen flydde ifrån. Ett land där hen är mordhotad av sin familj och med största sannolikhet kommer att dö vid återresa. Oavsett om hen enbart åker dit för att ansöka om uppehållstillstånd igen. Många former av asylsökande kräver att det sker via hemlandet. Jag kan inte förstå. Hen är i kläm med lagen utan att ha gjort någonting, förutom att fly för sitt liv. Jag kan inte acceptera att hen försvinner. Jag gör var som helst. Jag vill bara krossa den värdelösa flyktingpolitiken, spy på dom som sitter och bestämmer vem som ska få bo vart och varför. Vilken anledning som är tillräcklig, när det inte ens borde krävas en anledning. Ett 'jag vill bo här' borde vara tillräckligt. Det som ofta kommer på tal är att personer ska söka asyl på ambassaden i landet de bor i innan de flyr till ett annat land. Men vad som är viktigt att förstå är att för många är det inte ett alternativ. Många flyr med vad de står och går i, utan tid att planera eller packa eller har möjlighet att stanna kvar i landet pga diverse olika anledningar. 

I Eskilstuna har politikerna avsagt sig allt ansvar för EU-migranterna som finns här, för det borde vara "deras hemlands ansvar". Så istället får de sova utomhus utan tillgång till mat, vatten, dusch, rena kläder eller mänskliga rättigheter. Jag passerar dom varje dag, och på nätterna när jag passerat tågstationen ser jag madrasser på marken där det ligger ett tiotal människor och sover i kylan. Deras saker har blivit uppeldade, de har blivit spottade på och hotade. Var tog medmänskligheten vägen? Jag blir helt överväldigad och förkrossad, och då kan jag ändå sitta i min lägenhet och äta min frukost framför Nyhetsmorgon. Jag är bara en åskådare som gör mitt bästa för att hjälpa. Jag slipper leva i det, men inte en enda ska behöva göra det. Inte. En. Enda.

Tack, tack, tack till alla ideella organisationer som gör allt som politikerna och samhället borde göra. Tack för att det finns lite medmänsklighet och värme kvar i kontrast till hatet och rasismen. 

 
 

Kommentarer
Therése Friberg säger:

Mycket väl skrivet!
Kram <3

Svar: kram <3
Agnes Linnéa

2015-04-24 | 17:32:36
Bloggadress: http://tessaslivibokstaver.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback